Quantcast
Channel: Verkoop zzp diensten – ZBC Kennisbank
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Werk jij als zzp-er al virtueel

$
0
0

 

Maak jij al gebruik van internet en telefoon om jouw klanten ‘virtueel’ te bereiken? Het werken op deze manier levert voor alle partijen voordelen op: een groter bereik, minder reistijd, minder belastend voor het milieu en bovendien kun je kennis overdragen op een veel aansprekender wijze.
In dit artikel leg ik uit wat ik precies versta onder ‘virtueel’ werken en hoe iedere zelfstandige kenniswerker daar van kan profiteren. 

Onder ‘virtueel werken’ versta ik alle methoden en technieken die je kunt inzetten om je klanten te bereiken zonder dat je ‘face-to-face’, in levende lijve, contact met ze hebt. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin de techniek het ons wat dat betreft heel gemakkelijk maakt. We kunnen kiezen uit een scala aan hulpmiddelen. Daardoor is er voor elke situatie wel een techniek die financieel haalbaar, technisch eenvoudig en effectief is.
Ik zal je een overzicht geven van een aantal van deze hulpmiddelen die ik zelf al jaren toepas en een paar voorbeelden van hoe ik die tools gebruik.

Een aantal manieren om virtueel met je klanten te werken staat in dit lijstje:

  • Skype
  • Teleseminars
  • Webinars (ook wel webseminars genoemd)
  • Een online leeromgeving

1. Skype

Als je 1-op-1 werkt, of met een klein aantal mensen, dan is Skype een heel voordelige (want meestal gratis) oplossing. Het aantal coaches, trainers en consultants dat via Skype werkt, groeit explosief. Het enige dat je nodig hebt is:

  • een Skype account – Deze maak je aan via de website van Skype (http://www.skype.com/nl/);
  • een goede headset (koptelefoon met microfoon);
  • eventueel een webcam.

Door Skype te gebruiken ben je niet meer afhankelijk van je eigen kantoor. Ook onderweg start je snel een gesprek, want tegenwoordig is op (bijna) alle tablets en smartphones een app te installeren, waarmee je via internet je gesprekken voert. Dat is dan meteen wel iets om rekening mee te houden: de gesprekken lopen via ‘VoIP’ (Voice over IP), dus via internet en niet via een telefoonlijn. Als je geen internetverbinding hebt, bijvoorbeeld in het buitenland, dan kunt je Skype niet gebruiken. En heb je wel internet, dan gaan de gesprekken van je databundel af, dus dat is een punt van aandacht. Maar tegenwoordig is er op veel plaatsen gratis WiFi, ook in het buitenland, en dan heb je helemaal geen extra kosten. Om gratis Skype gesprekken te voeren is het overigens wel noodzakelijk dat ook je gesprekspartner een Skype account heeft.
Wat moet je doen als dat niet zo is? Daarvoor is er Skype-out. Jij maakt dan via internet verbinding met de vaste telefoon van je gesprekspartner. Je belt dus via internet naar een vaste of mobiele telefoon. Dit is helaas niet gratis, maar wel heel voordelig.
Bel je veel met Skype naar vaste of mobiele nummers, dan is een vast maandbedrag interessant (een abonnement) en anders kun je prepaid beltegoed kopen waar je lang mee doet. Om je een indruk te geven van de kosten: voor de meeste landen (dus ook naar de VS, Australië of een van de Europese landen) betaal je maar € 0,02 per minuut.
Met Skype krijg je een goede contactervaring, omdat je elkaar kunt zien via de webcam. Natuurlijk hoef je die niet aan te zetten (als je een “bad hairday” hebt b.v.), maar het voegt zeker een dimensie toe. Bovendien kun je met Skype een groepsgesprek houden. Vroeger was dat mogelijk met een gratis account, maar nu heb je daar een Premium account voor nodig. Zo’n Premium account kost ongeveer € 4,– per maand. Daar zit het gratis onbeperkt bellen naar alle vaste nummers in één land naar keuze bij inbegrepen en je kunt er ook je beeldscherm mee delen (zodat de groepsleden zien wat jij op je PC of laptop hebt staan).
Hoe ik zelf Skype gebruik: met de deelnemers aan mijn jaarprogramma’s heb ik regelmatig contact via Skype om de voortgang te bespreken. Het is dan fijn dat je elkaar kunt zien, want dat voegt zeker wat toe aan zo’n gesprek. Vooral de non-verbale communicatie (gezichtsuitdrukking, houding enz.) komt via de webcam goed over. Iets dat je mist bij een gewoon telefoongesprek.

2. TeleSeminars

Bij een teleseminar (ook wel teletraining of teleconference genaamd) gebruik je een vaste of mobiele telefoon. Dit gaat dus NIET via internet. Teleseminars worden veel gebruikt door trainers, coaches en consultants om kennis over te dragen. Het is ook een geschikte manier om telefonisch te vergaderen, zodat iedereen vanaf zijn/haar eigen werkplek kan deelnemen.
Je gebruikt dus je eigen vaste of mobiele telefoon. Daarmee bel je naar een speciale vergaderlijn. Dat is nodig, omdat je met een vaste of mobiele telefoon normaal gesproken maar met 1 of soms 2 mensen tegelijk een gesprek kunt voeren. Vergaderlijnproviders stellen een telefoonnummer ter beschikking waar jij en ook de deelnemers, naar toe bellen. Meestal zijn er geen extra kosten aan verbonden en bel je naar een gewoon Nederlands telefoonnummer. Maar let op: er zijn ook vergaderlijnproviders die wel extra kosten doorberekenen. De tarieven kunnen dus verschillen en ook de mogelijkheden (b.v. het laten opnemen van de sessie als .mp3 bestand, zodat de deelnemers het later nog eens kunnen terugluisteren).
Hoe gaat zo’n teleseminar nou in z’n werk? Jij als organisator hebt een speciale toegangscode waarmee je een aantal zaken kunt regelen: het aan- en uitzetten van de microfoon van de deelnemers, het starten en stoppen van de opname, het opvragen van het aantal deelnemers enz. De deelnemers bellen naar hetzelfde telefoonnummer, maar hebben een andere toegangscode. Die twee toegangscodes horen bij elkaar en zorgen er voor dat de organisator en de deelnemers in dezelfde vergadering of presentatie zitten.
Een teleseminar is heel laagdrempelig. Ook klanten, collega’s of deelnemers aan een training die weinig internetervaring hebben, kunnen eenvoudig meedoen. Iedereen die kan bellen kan ook deelnemer of organisator zijn van een teleseminar. In het artikel “Hoe kies je een goede vergaderlijnprovider” geef ik een aantal tips voor de keuze van een vergaderlijnprovider.
Hoe ik zelf teleseminars gebruik: in mijn eigen praktijk zet ik vaak teleseminars in; o.a. in de volgende situaties:

  • voor marketingdoeleinden (een gratis training met een aanbod);
  • als listbuilding tool (iedereen die deelneemt komt ook op mijn mailinglijst)
    (zie het artikel “Het belang van een goede mailinglijst”);
  • als onderdeel van een trainingsprogramma (b.v. in mijn jaarprogramma zijn standaard een aantal teleseminars over diverse thema’s opgenomen);
  • voor mastermind-sessies (kleine groepjes die brainstormen over een bepaald onderwerp).

3. Webinars

Voor een webinar heb je wel een PC nodig met een goede internetverbinding en eventueel een webcam. Een webinar is een ideale oplossing als je een presentatie wilt geven met PowerPoint, Prezi of door het delen van je beeldscherm. Ook hier zijn de toepassingsmogelijkheden weer bijna onbeperkt. Jouw eigen creativiteit is de enige belemmerende factor. Voor de deelnemers is het prettig dat ze niet hoeven te bellen, want het geluid gaat via internet. Dat scheelt dus alweer in de kosten, hoewel die bij een teleseminar natuurlijk vrij laag zijn. Een paar mogelijkheden van webinars:

  • een training met dia’s;
  • instructie over het gebruik van een programma;
  • met anderen samenwerken via een ‘whiteboard’;
  • een voorstel bespreken met een klant.

Waarom zou je niet altijd gebruik maken van webinars? Het geeft toch een extra dimensie aan je presentatie? Om te beginnen is een account bij een webinarprovider meestal niet gratis. Reken op enkele tientjes per maand, afhankelijk van het aantal deelnemers dat je tegelijkertijd in je sessie wilt hebben. Daarnaast vraagt een webinar om een goede, stabiele en snelle internetverbinding. Er is ook veel verschil in providers. Regelmatig volg ik een webinar als deelnemer, waarbij beeld of geluid wegvalt of waarbij er andere technische problemen zijn. (En zelfs bij mij gaat het niet altijd vlekkeloos, ondanks dat alle randvoorwaarden tot in de puntjes geregeld zijn.) Dus de keuze van een goede webinarprovider is cruciaal. Bij de meesten bestaat de mogelijkheid om een proefabonnement van b.v. een maand af te sluiten voordat je je definitief voor een langere periode vastlegt.
Een vrij nieuwe mogelijkheid tot het geven van een online presentatie is de Google+ Hangout. Dit is een webinar met een kleine groep (maximaal 10) personen die allemaal rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Dat is meteen de beperking. Maar er zijn ook een aantal leuke features:
Je hebt een hoofdscherm waarop degene wordt getoond die spreekt, en daar onder staan kleine schermpjes van de andere 9 deelnemers. Zodra iemand anders het woord neemt, wordt hij/zij automatisch in het grote scherm getoond. Je kunt het webinar rechtstreeks (live-stream) via YouTube vertonen, zodat het te volgen is door een haast onbeperkt aantal kijkers. Die kijkers kunnen dan niet, zoals bij een traditioneel webinar, zelf vragen stellen of opmerkingen plaatsen, ze kunnen alleen kijken. Maar het is toch het onderzoeken waard, ook omdat het verder gratis is.
Hoe ik zelf webinars gebruik: zelf gebruik ik webinars al ruim 7 jaar, voornamelijk in voor online trainingen. Op een afgesproken datum en tijd loggen alle deelnemers in en geef ik een presentatie van 30 – 90 minuten. Deze training neem ik op (is niet bij alle webinar providers mogelijk) en afhankelijk van het doel komt de opname op de online leeromgeving (zie volgende hoofdstuk) of stel ik die ter beschikking als marketing tool.

4. Een Online Leeromgeving

De tijden zijn voorbij dat je altijd naar een schoolgebouw moest om college te lopen, om materiaal te zoeken in een bibliotheek of om testen te maken. Nu heb je de Online Leeromgeving (ELO = Elektronische Leer Omgeving) waar alle lesmateriaal op geplaatst kan worden, zodat de studenten/deelnemers/cursisten dit vanuit hun eigen huis of kantoor kunnen gebruiken.
Een ELO is meer dan een website waar je je content (de nuttige informatie) kunt uploaden om deze beschikbaar te maken voor de deelnemers. Als dit het enige is dat je nodig hebt, dan zijn er b.v. WordPress plug-ins waarmee je een pagina kunt beschermen met een wachtwoord. Een goede ELO heeft de volgende mogelijkheden (afhankelijk van de gebruikte software):

  • video, audio en documenten opslaan om te raadplegen of te downloaden;
  • multiple-choice testen;
  • oefeningen maken;
  • opdrachten uitvoeren;
  • met meerdere studenten samenwerken aan een project;
  • discussiefora;chat functie;
  • registratie en rechten van deelnemers bepalen;
  • enz.

Er zijn heel dure pakketten, maar er zijn ook ELO’s in de vorm van Open Source beschikbaar. Die zijn gratis te downloaden. Maar als je niet echt een digitale wizkid bent, adviseer ik je om iemand in de arm te nemen die de ELO voor je installeert op je website en je leert hoe je deze daarna zelf kunt vullen en onderhouden.
Hoe ik zelf een Online Leeromgeving gebruik: op onze Online Leeromgeving www.biztoolacademy.nl is het open source pakket Moodle geïnstalleerd. Dit gebruik ik voor mijn jaarprogramma’s, voor specifieke online trainingen waarbij ik e-learning combineer met live teleseminars of webinars en voor de “Business Strategy Mastermind Groep”, een doorlopend mentor programma voor ambitieuze zelfstandige professionals die hun bedrijf willen laten groeien. (Zie ook ‘Business Building voor ondernemende zzp-ers’.)

Je ziet, er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om je bereik uit te breiden via telefoon en/of internet. Niet alleen om klanten te werven, maar ook om met deze klanten te werken.

The post Werk jij als zzp-er al virtueel appeared first on ZBC Kennisbank.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14